Loader indhold i kurven...
Se kurven Gå til betaling
Total i kurven:

De HIV-smittede i Etiopien

Ifølge UN Aids var der i 2018 690.000 HIV-smittede bare i Etiopien – og i samme år døde 11.000 af AIDS-relaterede sygdomme. Selvom antallet af dødsfald er falde med 45% siden 2010, er der fortsat lang vej.


I Etiopien er sygdommen stærkt stigmatiseret – smittede bliver med andre ord set som mindreværdige og nedgjort i de sociale interaktioner, de befinder sig i. Det kan komme til udtryk i form af skyld, negative fordomme, isolering og lignende diskriminerende adfærd i lokalsamfundet, institutionelle sammenhæng eller blandt familiemedlemmer. I en undersøgelse blandt 561 mennesker i Etiopiske landlige disktrikter, svarede hele 74% at HIV var en straf fra gud for dårlig opførsel!
Disse mønstre kan have alvorlige følger for den smittede som at blive helt udstødt og leve på flugt uden muligheder for et godt liv.


Da jeg undersøgte emnet her, læste jeg også, at selv i sundhedsvæsenet, kan smittede opleve at blive nedgjort af personalet – sandsynligvis pga. manglende dybdegående viden om sygdommen. Det er af naturlige årsager ikke behageligt, og derfor en stor barriere for effektiv prævention og styring af sygdommen i landet.
I 2018 var det kun 65% af de HIV-smittede, der var i behandling – og det er selvom der faktisk er gratis adgang til medicin. Undersøgelser har vist, at smittede patienter er tilbageholdende for at vise sig på klinikker, når stigmatiseringen vises af professionelle i sundhedsvæsenet. På denne måde bliver deres adgang til effektiv pleje og medicin påvirket.

Ifølge Aids Fondet er HIV:

  • En forkortelse af Human Immunedefekt Virus
  • En virus der placerer sit arvemateriale på immunforsvarets ”vagter”. Disse vagter advarer immunsystemet, hvis vi bliver ramt af en sygdom.
    Når nye ”vagter” dannes, vil de derefter indeholde HIV, og der vil være færre og færre at de rigtige ”vagter” til at passe på kroppen.
  • En virus der over tid nedbryder immunforsvaret. Det gør det svært for kroppen at forsvare sig mod infektioner og sygdomme.

Løsningen: det hellige vand

 

Hvert år drager tusinder af personer fra hele Etiopien til et bjerg område nord for Addis Ababa, i håb om at blive kureret af det hellige vand, der løber langs bjerget. Det siges nemlig, at mange er blevet kureret af vandet. Da flere præster og lokale tror på, at HIV-medicin og det hellige vand ikke virker i kombination, undlader nogle patienter at tage medicin og bliver i bjergene indtil de er kureret.


Desværre, kan vandet alene ikke kurere sygdommen.


The New Humanitarian forklarer en af de smittede, at en typisk dag starter med, at man vasker sig nøgen i det hellige vand. Derudover skal man drikke op til 6 liter hellig vand om dagen for at få den rette virkning. Dette i kombination med uhygiejniske og tætpakkede forhold, giver også andre helbredsproblemer som f.eks. tuberkulose.

 

Det er, i mine øjne, meget trist og vidner om manglende viden blandt de smittede og en manglende indsats fra højere instanser. Flere, også nogle præster, foreslår og opfordrer til at kombinere det hellige vand med den traditionelle medicin.

MicMics partner

 

Jeg, Michala, besøgte Etiopien i efteråret 2019. Her både fandt og besøgte jeg faciliteten, der syer Elba taskerne. Værkstedet fokuserer på at hjælpe HIV-smittede, ved at skabe en tryg og sikker arbejdsplads, der samtidig tilbyder en fair løn.

Alle syerskerne er HIV-positive, sårbare kvinder fra det bjergområde omtalt ovenfor.


De fleste kvinder har forladt deres pårørende i håb om at blive helbredt af vandet – andre er blevet udstødt efter de testede positiv. Kvinderne levede under meget dårlige forhold og uden mulighed for arbejde, hvilket gjorde håb for en lys fremtid meget lille og usikker. Kvinderne har min dybeste medlidenhed og ikke mindst respekt.

Ejeren bag har startet dette projekt med en vision om at genetablere og styrke kvinder, der lever med sygdommen. Ved at give en mulighed for beskæftigelse, uddannelse og udvikling skabes en bæredygtig økonomisk fordel samt øger deres selvtillid til blive integreret i et nyt samfund.
Gennem MicMics samarbejde med værkstedet, bidrager dit køb til at sikre et bedre liv for HIV-smittede kvinder i Etiopien.

 

Jeg har ikke taget billeder af kvindernes ansigter for at beskytte dem.

Kvinde syer taske
Logo bliver præget