Loader indhold i kurven...
Se kurven Gå til betaling
Total i kurven:

Kollektioner fra Etiopien

Da valget faldt på Etiopien, må jeg erkende, at det først og fremmest var et valg jeg tog med hjertet.
Med projekterne i Etiopien har MicMic mulighed for at gøre en lille forskel i et land præget af ubalance og mangel på uddannelse og arbejde.

Mine forældre har altid sat pris på at drage ud i verden. Efter min bror og jeg var fløjet fra reden, fortsatte mine forældre deres uendelige jagt på nye og spændende eventyr. Under et ophold i Etiopien fik min far øjnene op for det lækre læder, som hovedstaden Addis Ababa bød på. Som enhver anden opdagelsesrejsende, kom han hjem og videregav informationerne – heldige mig.

Udadtil er den Etiopiske læderindustri gået stille med dørene – men faktisk besidder Etiopien læder, der konkurrerer med højeste kvalitet på verdensplan.

Selvom læder ikke er nyt for Etiopien, har landet ikke formået at opnå det fulde potentiale heraf. Af samme årsag har du måske heller ikke hørt om Etiopisk læder før nu.

Om

Fremgangen i landet er stor, men de kæmper stadig med en højst uorganiseret læderindustri og ikke mindst infrastruktur (eller mangel på samme). Det komplicerer anskaffelsen af læderet, logistik er tidskrævende og øger ikke mindst eksport- og importpriserne. Konkurrencedygtigheden bliver tabt, og de store internationale firmaer søger derfor ofte mod mere etablerede lande som Kina, Italien og Portugal.

Yderligere bevæger læder-garverierne, fabrikker og workshops sig i et ustabilt miljø, præget af mangel på uddannet personale og store sæsonsvingninger. Da læderet i Etiopien udelukkende er et rest-produkt, stiger mængderne af læder under helligdage og ferier, og giver garverierne et ustyrligt stort overskud, der presser priserne i bund. Modsat er der udenfor højsæsonerne en stor mangel på læder, der forårsager problemer med at skaffe læderet og resulterer i voldsomme prisstigninger.

Derfor kræver arbejdet med Etiopien – ja – rigtig meget arbejde, og ikke mindst stor tålmodighed.
Alligevel, kunne jeg ikke stå for denne fine mulighed – og med den etiopiske læderkvalitet, lover jeg, at kollektionerne fra Etiopien altid er en eventuel ventetid værd!

Støtte til udsatte i Addis Ababa

 

Uligheden i landet fører desværre til et højt antal af hjemløse, seksuelle overgreb og sexarbejde. Selvom der findes rehabiliteringsprogrammer med træning og uddannelse, har både mænd og kvinder svært ved at finde arbejde efterfølgende, grundet mangel på arbejdspladser.
Jeg har derfor valgt at samarbejde med en lille workshop, hvor den kvindelige ejer tilbyder en god og fair arbejdsplads til tidligere sexarbejdere og hjemløse.

Hendes passion for at styrke sårbare mennesker, og minimere kløften mellem de store garverier og det internationale marked, har været drivkraften i at skabe en socialt orienteret workshop.
Ved at ansætte marginaliserede og sårbare unge, skaber hun en positiv fremtid for nogle mennesker der ellers stod overfor begrænsede muligheder. Derudover kan hun med workshoppen være med til at bygge bro mellem garverierne og det internationale marked.

Halvdelen af de ansatte kommer på nuværende tidspunkt fra rehabiliteringscentre. I workshoppen lærer de at skære læder og sammensætte stykkerne til et smukt og lokalt produkt.
Den anden halvdel af personalet er allerede uddannet og kapacitetsopbygger de nyansatte – og er dermed med til at vise vejen frem.

MicMic vil rigtig gerne bidrage til at skabe jobs, der kan favne udsatte mænd og kvinder. Derfor var det helt naturligt, at indlede et samarbejde med denne workshop.

 

 

Adis

 

 

Samarbejde med Kutabar School


Etiopien er desværre også et af de lande, der har udfordringer med ligestilling.

80% af befolkningen lever uden for byerne, og selvom kvinderne er den drivende arbejdskraft i landområderne, får de ikke den anerkendelse, de fortjener; kvinders adgang til ressourcer og muligheder er begrænsede, og meget kommunikation foregår gennem mændene.

Ifølge USAID er der større sandsynlighed for at kvinders lønninger bliver geninvesteret i familien, skolegang til børnene og i lokalsamfundet.
Ved at promovere kvindernes magt i hjemmet og sikre dem uddannelse og arbejde, vil deres muligheder og indflydelse på personlige, familie- og samfundsorienterede beslutninger i fremtiden øges.

Derfor samarbejder jeg også med en lille workshop i Addis Ababa, hvor den kvindelige ejer stammer fra landområdet Kutabar.
Hun har besluttet, at give tilbage til det samfund hun selv voksede op i. Derfor rejser hun to gange om året til Kutabar for at donere skoleuniformer til de mest udsatte piger på Kutaber Elementary School.
Et koncept jeg rigtig gerne ville støtte op om. De fleste af pigerne har mistet deres forældre i krig eller til HIV/AIDS – uden økonomisk støtte til skoleuniformer, ville deres muligheder for at gå i skole være begrænsede. Skoleuniformer er nemlig et lovkrav i Etiopien.

Ved at støtte denne workshop, kan MicMic være med til sikre et mere lige samfund gennem uddannelse og muligheder for pigerne.

En oase midt i kaos


I efteråret 2019 var jeg, Michala, i Addis Ababa, Etiopien. Her faldt jeg over et værksted – en lille oase – midt i en kaotiske hovedstad.

Værkstedet er ejet af to etiopiske søstre, der tager et stort socialt ansvar.

Medarbejderne er hovedsageligt ikke-uddannede, sårbare kvinder. Ikke desto mindre modtager de lønninger 100% over gennemsnittet i industrien, hvilket gør dem i stand til at leve et behageligt liv.
Fair vilkår som dette, vil på længere sigt reducere fattigdom, børnearbejde, udnyttelse, kriminalitet, og ikke mindst sikre et bedre helbred for de ansatte og deres familier.

Til værkstedet er der også tilknyttet en lille café og butik, der sælger håndværk lavet af lokale designere, der ikke har ressourcer til selv at åbne en butik eller markedsføre sig. Disse designere har samtidig mulighed for at bruge caféen som work-space eller som mødelokale.
Dét synes jeg var virkelig fint og en super hjælp til modige iværksættere.
Derudover går 1% af salget i butikken til Zewdity Meshesha Charity. Dette er en organisation, der hjælper børn, der lever i ekstrem fattigdom.

Jo mere vi sammen kan vækste dette værksted, jo flere fair arbejdspladser kan oprettes i Etiopien.

De HIV-smittede

 

 

Kvinder arbejder på tasker