Lederbehandlung: Ein Leitfaden zur Pflege von Ledermöbeln, Ledertaschen, Schuhen usw.

MicMic-kigger-paa-laeder

Lederbehandlung: Ein Leitfaden zur Pflege von Ledermöbeln, Ledertaschen, Schuhen usw.

Læder er et meget brugt materiale både til tasker, men også til lædermøbler, sko, jakker og meget mere!
Det er der ikke noget at sige til. Læder er nemlig et fantastisk materiale; det er smukt, slidstærkt, fleksibelt, holdbart og ikke mindst levende – i modsætning til rigtig mange andre materialer.
Giver man sit læder produkt den rigtige behandling, er der stor sandsynlighed for, at man kan nyde produktet i mange år fremadrettet.

For mange kan det virke som et krævende og uoverskueligt projekt at skulle vedligeholde læder, men faktisk kræver det ikke meget. Selv med en lille indsats, kan man gøre meget for læderets holdbarhed.

Behandling af læder og lædertyper

Netop fordi læder bruges til et utal af produkter som møbler, sko og tasker, findes der også et utal af læder typer. Uden baggrundsviden om produktionen eller garvningen af læderet, kan det derfor være rigtig svært at vide præcis, hvordan man skal pleje læderet.

Udover dette kan man også finde et utal af pleje-produkter på hylderne eller på internettet. Tidligere brugte man mest olie og typer af læderfedt, men i dag findes der wipes, all-in-one produkter, imprægnering mod vejr og snavs, balsam og meget mere!

I denne guide til pleje af læder, har jeg derfor samlet tre gode råd til, hvordan du bedst griber vedligeholdelse af læder an.

Pleje og behandling af læder produkter

Som tommelfingerregel anbefaler jeg, at man kigger efter de forholdsvis klassiske plejemidler; læderfedt og imprægnering.
Det skyldes, at har man først disse produkter derhjemme, kan de faktisk bruges til langt de fleste produkter i læder. Det er alt fra dine møbler til dine crossover tasker. Disse produkter virker normalt godt og effektivt.
Det bliver først uoverskueligt, hvis man skal købe et nyt produkt til hvert enkelt ting i læder!

Jeg vil også understrege, at jeg ikke tager ansvar for nedenstående behandlinger på netop dit læderprodukt, da jeg ikke har set læderet i virkeligheden. Af samme årsag, anbefaler jeg også altid at starte med at behandle en lille del af bagsiden, en inderside eller et andet område, der ikke er synligt. Dermed kan du se om læderet reagerer som forventet og ønsket, og sikre, at du ikke ødelægger f.eks. dit møbel eller din taske.

Her kommer de bedste tips til pleje af læder fra MicMic:

1. Kig efter en vejledning

Det siger måske sig selv, men jeg har alligevel valgt at påpege det i dette punkt. Har du købt et nyt produkt i læder, er der ofte en medfølgende vejledning til, hvordan du tager dig bedst muligt af produktet. Hvis produktet er købt online, står det ofte under produktet f.eks. under et punkt, der hedder “pleje”. Hvis dette ikke er tilfældet er det normalt muligt at ringe eller skrive til butikken og få deres anbefalinger.
Det er vigtigt at pleje produktet rigtigt, da man faktisk kan ende med at gøre mere skade end gavn, hvis produktet får en forkert behandling.
Du er også altid velkommen til at spørge mig om hjælp og vejledning. Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig på rette vej.

2. Læderfedt – sådan bruges det

Nogle typer af læder skriger efter fugt!
Hvis læderet har en tendens til at krakelere eller at det viser andre tegn på at være tørt, er løsningen ofte læderfedt. Du kan snildt sammenligne læderet med din egen hud, når det er tørt.
Derfor kan læderfedtets effekt også sammenlignes med effekten af en fugtighedscreme.
Jeg vil dog påpege, at læderfedt kan give læderet en mørkere farve eller nuance f.eks. hvis man bruger det på lyst/neutralt kernelæder. Derfor er det igen vigtigt at afprøve fedtet på et lille, diskret område, så du ved, hvordan dit produkt kommer til at se ud.
Hvis du går med fedtet, er det derudover vigtigt at det smøres ud i et tyndt lag og så jævnt, som muligt. På denne måde undgår du, at der kommer mørke pletter eller plamager. Man kan bruge en ren svamp eller en tør blød klud til formålet.

Personligt er jeg meget glad for Gold Quality Læderfedt, da dette produkt indeholder mange naturlige ingredienser som bivoks.
Udover at give fedt har produktet, også en mild imprægnerende effekt, som blot er et plus.

3. Pleje af ruskind, nubuck og lignende læder

Jeg elsker virkelig disse materialer, og synes det er ufatteligt smukt læder – dog synes jeg også, at det kan være virkelig svært at holde pænt.
Heldigvis skal man også med ruskind gøre forholdsvis lidt for at det holde det pænt i længere tid.

Ruskind og nubuck kan føles og se meget ens ud. Men faktisk er ruskind hudens inderside, i mens nubuck kommer fra narvsiden dvs. ydersiden. De to typer skal dog behandles og vedligeholdes på samme måde.
Det der kendetegner dem er deres bløde, ru overflade. Ofte kan man fornemme små “hår” der kan aes frem og tilbage. Måske har du lagt mærke til, at stød eller slid på læderet forårsager tydelig slid på det ramte punkt? Dette er også typisk for denne type læder.

Disse typer af skind er meget modtagelige overfor både væsker, lys og snavs. Derfor vil jeg anbefale altid at få behandlet produktet inden brug.
Jeg anbefaler, at man først børster læderet rent fra snavs og støv med en helt blød børste. Herefter er en imprægnering i spray en god beskyttelse.
Den ligger en beskyttende “hinde” over produktet, der gør den mere modstandsdygtig overfor væsker og slid.
En spray vil normalt ligge sig i en jævnt lag og ikke ændre udseendet på produktet. Derved opretholdes det originale look, farve og struktur.

Hvis produktet bliver slidt, kan man også købe specielle plejemidler kun til ruskind, der kan hjælpe med at “rive” strukturen på igen.
Jeg har også hørt, at man kan holde ruskindet over varm damp fra f.eks. kogende vand, da porrerende dermed åbnes (ligesom når man selv er i varmt bad eller i sauna). På denne måde kan man nemmere rense snavs væk. Jeg vil dog skynde mig at tilføje, at jeg aldrig har prøvet dette trick, så det må være på eget ansvar. Hos MicMic har jeg nemlig kun et enkelt produkt i ruskind.

Derudover er det min anbefaling generelt at være lidt mere omhyggelig og påpasselig med skindet.

Læder hos MicMic

Hos MicMic arbejder jeg med flere forskellige typer af læder.
Alle mine skuldertasker er dog syet i anilin og semi-anilin læder.

Det der karakteriserer disse typer af læder er, at læderet har et meget naturligt udseende. Resultatet er så tæt som muligt på udseendet af det originale læder. Det betyder også, at eventuelle ridser, pletter, blodåre, fluestik, ar og lignende på dyrets hud ofte vil kunne ses i det færdige læder.

Anilin læder kendetegnes også ved, at det opnår meget patina, når produktet tages i brug. Det samme gælder taskerne her hos MicMic – faktisk ændrer nogle af produkterne farve gennem årene!

Man anvender huder af højeste kvalitet/sortering til anilin og semi-anilin læder. Selvom man vælger de fineste huder, vil man ofte kunne se de unikke karaktertræk i hver hud. Da man netop bruger højeste kvalitet huder til dette læder, plejer jeg at sige, at skrammer, ar osv. blot skal ses som et tegn på kvalitet.
Huder af lavere kvalitet bruges ofte til tasker eller møbler, der har en kraftig farve eller til læder der får “mønster” i. Det skyldes at denne dækfarve, overfladebeskyttelse og mønster kan skjule “fejlene” (ar, ridser mv.) i læderet. Denne type læder får samtidig ikke den velkendte patina og kan ofte virke “stivere” i skindet. Det praktiske ved denne type læder er, at det er robust og praktisk, da snavs og andet ikke nødvendigvis laver mærker og pletter.
Hvis du er på udkig efter møbler i læder, kan du læse mere om fordele og ulemper her.

Har du spørgsmål til læder behandling, eller har du forelsket dig i en MicMic taske og er i tvivl om hvordan du behandler den, er du altid velkommen til at kontakte mig!

De bedste hilsner,
Michaela


Eine Meinung zu “Læder behandling: En guide til Vedligeholdelse af lædermøbler, lædertasker, sko mv.

  1. Michala sagt:

    Kære Annika,

    Hvor er det dejligt at høre!
    Du har helt ret – jeg er faktisk i gang med at lave beskrivelser/care labels til alle produkter, men er ikke nået igennem endnu :-)
    Men, du har flere muligheder med denne:
    1. Hvis du ikke har noget imod pletter, hurtig patina osv. kan du faktisk straks tage tasken i brug.
    Jeg har f.eks. ikke behandlet nogle af mine ting i netop dette læder, da jeg ikke har noget imod at læderet “tager imod”.
    2. Hvis du ønsker at passe ekstra på tasken her fra starten (med tiden vil den få patina uanset), vil jeg anbefale at imprægnere den med en spray. Det gør også tasken afvisende overfor væsker (hvilket måske kan være meget smart til en pusletaske :p ).

    Jeg vil ikke umiddelbart anbefale fedt til pusletasken, selvom læderet selvfølgelig ikke tager skade af det – tværtimod.
    Jeg kunne dog godt forestille mig, at den helt naturligt vil få fedt ved brug f.eks. fra ens fingre (det har min i hvert fald fået). Ligger den nogle år, hvorefter du tager den i brug igen, er det dog en god ide at give læderet lidt fugt.

    Jeg håber du kunne bruge svaret!

    Ha’ en skøn dag.

    /Michala

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.

MicMic
Währung / Währung
SEK Schwedische Krone